Ευθύμιος Λέκκας

Καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας (ΕΚΠΑ).

Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.
Διευθυντής Εργαστηρίου Διαχείρισης Καταστροφών.
Διευθυντής ΠΜΣ “Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών & Κρίσεων”.
Πρόεδρος Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας.

Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών (2004) στον Τομέα Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πτυχιούχος Γεωλογίας (1979) και διδάκτορας Γεωλογικών Επιστημών (1988) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διορίστηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ως Επιστημονικός Συνεργάτης το 1982.

Έχει διδάξει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο τα μαθήματα Εισαγωγή στη Γεωλογία, Τεκτονική Γεωλογία, Γεωλογική Χαρτογράφηση, Καθιζήσεις – Κατολισθήσεις, Μικροτεκτονική, Τεκτονική Ανάλυση, Γεωλογία Περιβάλλοντος, Σεισμοτεκτονική, Διαχείριση Καταστροφών, Τεκτονική – Τηλεπισκόπηση, Χρήσεις Γης – Διαχείριση Περιβάλλοντος, κ.α.. Επιπρόσθετα έχει διοργανώσει περισσότερες από 120 ασκήσεις υπαίθρου φοιτητών.

Επίβλεψη μεγάλου αριθμού Μεταπτυχιακών Διπλωματικών Εργασιών Ειδίκευσης και Διδακτορικών Διατριβών. Επιστημονικές διαλέξεις ως προσκεκλημένος Καθηγητής σε Πανεπιστήμια της Γερμανίας, της Αγγλίας, της Τουρκίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Επιστημονικός Υπεύθυνος σε προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (e-learning) με αντικείμενο τη Διαχείριση Καταστροφών και την Προστασία του Περιβάλλοντος.

Συγγραφή και έκδοση 12 επιστημονικών βιβλίων και σημειώσεων. Τα βιβλία με τίτλο «Φυσικές και Τεχνολογικές Καταστροφές» και «Γεωλογία και Περιβάλλον» είναι τα μοναδικά στην Ελλάδα και διδάσκονται σε επτά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Περισσότερες από 300 επιστημονικές δημοσιεύσεις στα αντικείμενα της Τεκτονικής και Δυναμικής Γεωλογίας, της Γεωλογίας Περιβάλλοντος, της Σεισμοτεκτονικής, της Αντισεισμικής Θωράκισης, της Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, της Διαχείρισης Απορριμμάτων και Υδάτινων Πόρων, της Γεωτεχνικής Μηχανικής, του Περιβαλλοντικού Χωροταξικού Σχεδιασμού κ.α. Πολλές από τις δημοσιεύσεις αφορούν ερευνητικές εργασίες στην Ιαπωνία, στην Ταϊβάν, στην Ιταλία, στην Τουρκία, στην Ινδία, στην Αλγερία, στην Ινδονησία, στην Ταϊλάνδη, στο Πακιστάν, στην Κίνα, στην Αϊτή, στη Νέα Ζηλανδία, στην Ιαπωνία, στο Νεπάλ και στο Μεξικό. Εκατοντάδες βιβλιογραφικές αναφορές στο δημοσιευμένο έργο.

Βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών το 1989 για το επιστημονικό έργο «Γεωδυναμική εξέλιξη της οροσειράς του Κόζιακα και η ένταξη της ενότητας Δυτικής Θεσσαλίας στην οργάνωση της Τηθύος». Υποτροφίες Ι.Κ.Υ. και Ακαδημίας Αθηνών.

Επιστημονικός υπεύθυνος σε περισσότερα από 300 ελληνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα στα αντικείμενα: Αντισεισμικός Σχεδιασμός και Οργάνωση Πολεοδομικών Συγκροτημάτων, Αποκατάσταση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, Περιβαλλοντική Αποκατάσταση πυρόπληκτων περιοχών, Αντισεισμική Θωράκιση και Σχεδιασμός Έργων Υποδομής, Γεωτεχνική Μηχανική, Διαχείριση Περιβάλλοντος, Διαχείριση Υδάτων, Διαχείριση Καταστροφών, κ.ά.

Πρόεδρος και μέλος οργανωτικών και επιστημονικών επιτροπών σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Συμμετοχή με ανακοίνωση σε εκατοντάδες συνέδρια. Kριτής εργασιών σε κορυφαία διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Μέλος επιστημονικών εταιριών, επιστημονικών επιτροπών, εξεταστικών επιτροπών ΑΣΕΠ, ΙΚΥ, κ.α.

Editor του «Newsletter of Environmental, Disaster and Crisis Management Strategies». Editor του «Earthquake Geodynamics – Seismic Case Studies».