Κωνσταντίνος Ξιφαράς

Διευθύνων Σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) Α.Ε.
Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, με εξειδίκευση στην Επιχειρησιακή Έρευνα. Υπήρξε Επιστημονικός Συνεργάτης στο Εργαστήριο Νοητικής Εργονομίας και Ασφάλειας Εργασίας (2003-2007) και στο Εργαστήριο Διοικητικών Συστημάτων (2001 – 2003) του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Ο κ. Ξιφαράς διαθέτει πολυετή εμπειρία ως ερευνητής και Σύμβουλος Επιχειρήσεων και έχει υπηρετήσει σε ηγετικές θέσεις οργανισμών τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Διετέλεσε Ειδικός Σύμβουλος στην Ηγεσία των Υπουργείων Ανάπτυξης (2005-2006) και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (2013). Έχει, επίσης, διατελέσει Διευθυντής του Γραφείου του Υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με αρμοδιότητα τόσο στη Διαχείριση της υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007-2013 και της επίτευξης των στόχων απορροφητικότητας του, όσο και στο σχεδιασμό της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.

Στο τέλος του ίδιου έτους ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) ΑΕ. Κατά τη διάρκεια της θητείας του η εταιρεία ΔΕΣΦΑ ΑΕ παρουσίασε εξαιρετικές επιδόσεις στον τομέα της οικονομικής αποδοτικότητας, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα την υλοποίηση μιας σειράς έργων για την ανάπτυξη και την αναβάθμιση του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου και της εγκατάστασης ΥΦΑ στην Ρεβυθούσα.

Σήμερα είναι εκλεγμένος αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γραμματέας της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ενέργειας (WEC), και συμμετέχει ως Εθνικός Εκπρόσωπος), και συμμετέχει ως Εθνικός Εκπρόσωπος στο WEC), και συμμετέχει ως Εθνικός Εκπρόσωπος. Έχει διατελέσει επίσης Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου των Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης.